Syö pizzaa New Yorkissa

Miksi matkustaisit Manhattanille asti ja söisit lounaaksi pikaruokapaikasta ostamaasi pizzaa? – Miksi et!? Pizza on nimittäin erottamaton osa New Yorkia.

New Yorkiin pizza on tullut 1900-luvun alussa ja tietenkin ensimmäisenä Little Italyyn, josta se on levinnyt paitsi koko kaupunkiin, myös koko Yhdysvaltoihin. New Yorkin pizzat ovat suuria ja ohuita, ja tietenkin runsaskalorisia. Niiden erityispiirre on, että suurikokoisen slicen voi taittaa keskeltä ja syödä yhdellä kädellä, aivan kuten tuhansissa elokuvissa ja TV-sarjoissa olemme nähneet. Hyvä pizzapohja on siis kestävä, jolloin se ei luonnollisesti voi olla kovin rapea muuten kuin reunoiltaan.

Pizzaa saa sadoista pikaruokapaikoista ympäri kaupunkia. Pikaruokapaikoissa valmiit pizzat odottavat ostajiaan ja ne on leikattu koosta riippuen neljään tai kahdeksaan osaan. Haluamaasi pizzaa osoittamalla yksi slice laitetaan hetkeksi uuniin lämpenemään. Suppea valikoima helpottaa valitsemista – yhteistä kaikille pizzoille on runsas juuston käyttö ja herkullinen maku! Hintasodan ollessa kova, on käypä hinta slicelle 1-5 dollaria, täytteistä riippuen. Uunista tullessaan slice maustetaan usein asiakkaan toivomusten mukaan oreganolla, valkosipulilla, parmesanilla tai chilillä.

Pelin henkeen kuuluu, että pizzapaikan valintaa ei pidä murehtia liikaa. Erot ovat pieniä ja huonot paikat kuolevat pois nopeasti, joten on epätodennäköistä että osuisit juuri sellaiseen. Helpoin tapa valita on marssia ensimmäiseen vastaan tulevaan paikkaan, jossa näkyy olevan muita asiakkaita. Osa paikoista kuuluu ketjuihin (esimerkiksi 2 Bros. Pizza ja Sbarro), joita ei myöskään tarvitse vältellä.

Pikaruokapaikkojen lisäksi kaupungista löytyy paljon hienojakin pizzerioita ja italialaisia ravintoloita, joista pizzan lisäksi saa myös punaviiniä, viulunsoittoa ja kynttilänvaloa. Varsinainen newyorkilainen pizzaelämys on kuitenkin slice, joka syödään pikaruokapaikassa seisten, kadulla kävellen, puiston penkillä tai metrossa.

Sanastoa

Pizza pie: Kokonainen pizza
Pizza slice: Kokonaisen pizzan osa (1/4 tai 1/8)
For here: Annos syötäväksi ravintolassa
To go: Mukaan otettava annos

Vastaa