New Yorkin museoissa maksutta

New Yorkia pidetään hinnakkaana matkailukohteena, ja toki matkalla saa kulumaan niin monta dollaria kuin kukkarosta löytyy. Kaupungista löytyy kuitenkin kulttuurinnälkäiselle ilmaistakin koettavaa, sillä monet pääsymaksullisetkin museot tarjoavat kerran kuussa tai kerran viikossa mahdollisuuden tutustua kokoelmiinsa ilmaiseksi. Täysin ilmaisiakin museoita löytyy.

Pääsymaksuttomuus houkutteleekin toivottavasti tutustumaan sellaisiinkin museoihin, joissa ei muuten vierailisi. Erityisesti monet lapsille sopivat museot ovat joko hyvin edullisia tai kokonaan ilmaisia ja pyrkivät siten rohkaisemaan perheitä museovierailuille – vahinko ei ole suuri, jos pienet museovieraat kyllästyvät nopeasti.

1. Modernia taidetta

Museum of Modern Art, tuttavallisesti MoMA, on maksuton joka perjantaina kello 16.00-20.00. Vaikka normaalisti liput kannattaa varata etukäteen internetissä ja hoitaa maksu luottokortilla, maksuttomia lippuja saadakseen on kuitenkin varauduttava jonottamaan museon lipunmyynnissä hyvissä ajoin. Odotus kuitenkin palkitaan, sillä museo kätkee sisäänsä ainutlaatuisen kokoelman modernia taidetta.

2. Lasten museopäivä

Lapsille suunnattu taidemuseo CAM (Children’s Museum of Arts) puolestaan avaa ovensa maksutta torstai-iltapäivisin kello 16.00-18.00. Myös muina aikoina alle vuoden vanhat taiteenystävät pääsevät tutustumaan taiteeseen ilmaiseksi – ehkäpä isovanhempiensa seurassa, sillä yli 65-vuotiailta ei myöskään peritä pääsymaksua.

3. Kansanperinnettä katsomassa

American Folk Art Museumissa Lincoln Squarella vierailija sukeltaa amerikkalaiseen kansanperinteeseen. Museossa voi testata, kuinka hyvin lopulta tunnemme Amerikan historiaa – mistä tietyt, Suomeenkin tiensä löytäneet traditiot ovat peräisin?

Alkuperäisamerikkalaisten kulttuuriin pääsee puolestaan tutustumaan National Museum of the American Indian –museossa. Museoon on vapaa pääsy ja sen vaihtuviin ja pysyviin kokoelmiin kuuluu tietoa niin alkuperäisamerikkalaisten historiasta ja tavoista kuin esimerkiksi tanssi- ja musiikkityöpajojakin. Museossa vierailemalla saa varmasti tasapainoisemman ja kunnioittavamman kuvan alueen alkuperäisväestön menneisyydestä kuin lukuisissa ”intiaaninähtävyyksissä” ympäri maan.

4. Teknologian ihmeitä

Sony Wonder Technology Lab on nelikerroksinen interaktiivinen teknologian ja viihdeteollisuuden ihmeellisyyksiin keskittyvä ilmainen museo, jossa voi helposti viettää kokonaisen päivän perheen kanssa. Museon suosittuudesta johtuen ilmaisliput kannattaa kuitenkin varata hyvissä ajoin etukäteen.

Uusinta teknologiaa helposti lähestyttävällä ja elämyksellisellä tavalla esittelevä museo on kuin aikahyppy tulevaan – vaikka kaikki esillä olevat innovaatiot ovatkin jo tätä päivää! Muillekin kuin diginörteille on innostavaa tutustua esimerkiksi siihen, miten monet jokapäiväisistä elektroniikkavälineistämme toimivat – mitä tapahtuu esimerkiksi digikameran sisällä?

5. Syväsukellus muodin maailmaan

New York on eräs maailman muodin mekoista ja onkin yksinomaan sopivaa, että vierailulla kaupunkiin piipahtaa myös Fashion Institute of Technologyssä, joka mainostaa olevansa kaupungin muodikkain museo. Museon tehtävänä on säilöä, dokumentoida, esitellä ja tulkita muotia ja tätä tehtävää se on toteuttanut jo vuodesta 1975.

Museon pysyväiskokoelmiin kuuluu jopa 50 000 erilaista vaatekappaletta ja asustetta 1700-luvulta tähän päivään saakka. Kaikki muotitalot, jotka osaat vain nimetä, löytyvät edustettuina museon kokoelmista. Ja mikä tyylikkäintä, museoon on vapaa pääsy.

Vastaa